Regisseurs

Helena Bittencourt en Goos Meeuwsen


Het hart van dit circustheater wordt gevormd door vijf circusartiesten en vier muzikanten.


De Circusartiesten

DURF! Cirque de la Liberté bestaat uit een internationaal gezelschap van vijf circustheaterartiesten en driemuzikanten geworteld in nederland en een uit Brazilië. Circustheater en muziek in combinatie met kostuums van Arnhemse modeontwerpers plus het thema Vrijheid en de bijzondere locatie aan de vroegere ASM-haven bij de Rijn bezorgen het publiek een bijzondere belevenis, die harten sneller laat kloppen.


Goos Meeuwsen (clowncharacter en regisseur) uit Arnhem, Helena Bittencourt (luchtacrobaat, clowncharacter en regisseur) uit Brazilië,zijn opgeleid aan internationale circusscholen, zoals de befaamde Ecole National du Cirque in Montreal (Canada). Ze hebben meegewerkt aan voorstellingen van verschillende wereldwijd optredende circussen en circustheatergezelschapland).pen, met name Cirque du Soleil (Canada), Circus Monti en Campagnia Finzi Pasca (Zwitserland).


Goos Meeuwsen

Goos Meeuwsen (Arnhem, Nederland, 1982) wil als jongetje al clown worden. Hij treedt vanaf zijn negende op als jongleur en clown, onder andere jaarlijks in het Wereldsterren Kerstcircus in de Arnhemse Rijnhal.
Na de middelbare school vertrekt Goos naar de bekende Ecole Nationale du Cirque in Montreal (Canada), waar hij in 2004 afstudeert. De Arnhemmer ontwikkelt zich tot veelzijdig en internationaal gewaardeerd clowncharacter. Hij is één van de weinige clowns uit Nederland. Met zijn bijzondere mimiek en ingehouden spel, weet Goos het publiek al jaren te ontroeren en te laten (glim)lachen.

Goos speelt in 2006 de belangrijke rol van Nowhere Man in de voorstelling LOVE (muziek van The Beatles) van Cirque du Soleil in Las Vegas. Goos wint in 2008 de Annie Fratelini-prijs tijdens het Festival Cirque de Demain (Circus van Morgen) in Parijs. Hij werkt de afgelopen jaren wereldwijd als acteur, clowncharacter en regisseur.

Samen met Helena Bittencourt heeft Goos de voorstelling 30 min to shine gemaakt en gespeeld. Het is een openluchtvoorstelling met een blauw busje.
Playing for Eurydice is een samenwerking met barokorkest l’Autre Monde uit Frankfurt, het is een theaterconcert. Mar Aberto is een openluchtvoorstelling met een enorme piano van 7 meter, die Helena en Goos in het centrum van Rio de Janeiro spelen in samenwerking met pianist Joao Bittencourt.

 

Goos Meeuwsen en Helena Bittencourt spelen vanaf september vorig jaar tot oktober dit jaar de voorstelling Bianco su Bianco. Dit is een anderhalf uur durende theatershow die de bekende Zwitserse circustheaterregisseur Daniele Finzi Pasca speciaal voor Goos en Helena schreef. Bianco su Bianco kreeg lovende kritieken en was te zien in Frankrijk, Zwitserland, Canada, Uruguay, Chili en Brazilië. Italië en Spanje volgen in het najaar van 2015.

Goos: “Bianco su Bianco is heel bijzonder en ons op het lijf geschreven. We spelen in een geweldig decor met wel duizend lampen, die als sterren aan de hemel staan.”

Goos Meeuwsen en Helena Bittencourt regisseerden en speelden in 2014 de circustheatervoorstelling FASHIONATA, Cirque de la Mode in de Eusebiuskerk in Arnhem.
In 2015 schreven ze STROOM, Cirque de la Liberté, spelen er in als acteurs, clowncharacters en acrobaten en ze regisseren de voorstelling.

Helena Bittencourt

Helena Bittencourt (Rio de Janeiro, Brazilië, 1979) is een multitalent. Ze zingt, acteert en is (lucht) acrobate, comediénne, clowncharacter, choreograaf en regisseur.
Helena groeit op in Rio de Janeiro en studeert daar theater en circus. Ze treedt onder meer op in de show Ringling Brothers Barnum and Baileys (2000-2002).
De Braziliaanse schakelt moeiteloos over van ingehouden mimiek naar uitbundig acteren. Ze kan het publiek laten schaterlachen, maar weet het ook te ontroeren. Spelend op haar gitaar zingt Helena zelfgeschreven, breekbare liedjes.
Helena speelt in 2005-2006 in de show Corteo van Cirque du Soleil. Ze sluit zich aan bij Compagnia Finzi Pasca uit Zwitserland en speelt in de voorstelling Donka, a letter to Chekov.
Helena en Goos spelen in 2013 met barokorkest l’Autre Monde de voorstelling Playing for Eurydice in Frankfurt.
Helena en Goos treden in 2014 op tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sochi en de openingsceremonie van de Paralympics in Sochi in 2014. Ze fungeren bij beide shows tevens als assistent-regisseur van regisseur Daniele Finzi Pasca.

Alluana Ribeiro

Tom Proneur

Joachim Ciocca

Mathieu Hedan

nico en co ontwerpers, Geraldine Lodders stichting touchstones